Sir John Moore House

Client: The Environment Agency

Completion: 1998

Awards:

RIBA SW Region Countryside Design Award 2001:Commendation

A new office for The Environment Agency’s offices in Bodmin was completed in June 1998.The brief stated that a sensitive design with a high environmental performance was required. To compliment the Victorian architecture of two adjoining buildings, (the former officers’ mess and commanding officers’ residential accommodation) Form Design have designed a low level contrasting building which both addresses the environmental brief requirements and is sensitive to the parkland frontage of the site.

The following are key elements of the design:

  • Structural timber frame from managed British Woodland,Green Oak and Douglas Fir – from the Longleat Estate
  • Natural ventilation and high internal daylight penetration
  • Planted, insulated roof providing a stable internal temperature, good visual qualities
  • Use of ‘natural’ materials and finishes including recycled insulation material and timber cladding to reduce embodied energy costs