Stonehouse Peninsula

Client: Plymouth Development Corporation

Completion: 1998

Awards:
Civic Trust Awards 2001 DETR Special Award for Urban Design

Royal Town Planning Institute National Awards for Planning Achievement 2000

Royal Town Planning Institute Millennium Planning Award 2000

Abercrombie Architectural Design Award 2000, Commendation

The Stonehouse Peninsula is a conservation area on the
Plymouth shoreline. It encompasses the scheduled ancient
monument of Royal William Yard and many important 18th
and 19th century buildings. The practice was commissioned to
design and implement an urban design and landscape strategy
for the area, which provided revised and simplified vehicular
and pedestrian movement, public squares and community parks
and screened parking courts.

A new point of arrival was created for Royal William Yard as
a prelude to it becoming a major destination. The project was
developed from a deep analysis of urban and townscape
opportunities and acted as a significant catalyst to community
and neighbourhood regeneration in an extremely sensitive and
historically valuable environment.